Erbjud praoplats
Första steget är att fylla i en intresseanmälan här på sajten.
Vi kontaktar er inom kort via telefon för en avstämning.
Att erbjuda praoplats via praktikplatsen.se är en enkel och kostnadsfri process. Ni får en tydlig överblick över vilka praoperioder ni erbjuder och för hur många elever. Ni kan också följa hur många som sökt och vilka elever som till slut blir bokade.
Lite förenklat går det till så här:
Första steget är att fylla i en intresseanmälan här på sajten.
Vi kontaktar er inom kort via telefon för en avstämning.
Vi hjälper er att lägga upp en platsannons med information om verksamheten samt er logotyp. Praktikplatsen.se har många besökare i form av elever, lärare och föräldrar som tar del av platsannonserna, så ta chansen att marknadsföra er!
I annonsen beskriver ni arbetsplatsen, tänkta arbetsuppgifter för praoeleven, arbetstider och annan relevant information. Ni registrerar även vilka veckor ni har möjlighet att ta emot praoelever. Eleverna söker sedan själva sina platser några veckor innan de ska ut på prao.
Praktikplatsen.se hjälper till att hålla koll på bokningar, praktiktillfällen och antal sökande genom tydliga översikter. Du som är ansvarig för prao på arbetsplatsen får ett användarkonto där du kan logga in och få full koll på läget. Vill du inte logga in så går det också bra – ni får all information ni behöver via mail.
Några veckor innan praostart får du mail med information om vilken elev som kommer till er och kontaktuppgifter till skolan.
Innan ni tar emot en praoelev är det viktigt att utse en handledare på arbetsplatsen som ansvarar för eleven och som också blir skolans kontaktperson. Det är viktigt att handledaren har både tid och intresse för för uppdraget - då blir praotiden roligare och mer givande för både er och eleven.
Informera gärna alla medarbetare om att ni kommer att ta emot en praoelev och se tillsammans över vilka arbetsuppgifter som kan vara lämpliga. När eleven gör sin första praodag hos er kan det vara bra att ge hen ett schema och en genomgång av arbetsplatsen. Diskutera gärna förväntningar, tider, arbetsmiljö och regler som en del av introduktionen.
Efter praoperioden är det viktigt med återkoppling och utvärdering, både för dig som arbetsgivare och för eleven. Genom utvärdering kan ni fånga upp både det som fungerat bra och det som fungerat mindre bra och hitta strategier för utveckling.
Mot slutet av elevens praoperiod får ni ett mail om att fylla i ett intyg med närvaro och skriva ett omdöme. Eleven får sedan detta automatiskt via skolan. Praointyget är en viktig referens för eleven, t.ex. när det är dags att skaffa sommarjobb, så ta er gärna tid att fylla i det.
Här får du svar på vanliga frågor om prao och hittar både tips och inspiration kring att ta emot praoelever.