”Jag har anställt minst tio praoelever"


På Max Sisjön har flera av de anställda börjat på företaget som praoelever. Under praon finns möjlighet att prova på jobbet i ett lugnare tempo och samtidigt lära sig företaget och arbetsuppgifterna. Det menar restaurangchef Ako Hamademin.


- Prao är ett sätt att knyta personer till vår verksamhet. Det är inte så lätt att få tag på rätt personal så det är viktigt att hålla i de som är duktiga och visar intresse. Jag har anställt minst tio personer som jag träffat via deras prao och som sedan har varit hos oss i flera år.

Lära sig om arbetslivet


Max Sisjön har tagit emot praoelever sedan 2010. Här finns tydliga rutiner för hur eleverna tas emot och vad de får arbeta med. Förutom att det är en vinst för verksamhetens kompetensförsörjning finns också en tanke med att eleverna ska lära sig hur en arbetsplats fungerar, kunskaper som de kan ha med sig i sitt framtida arbetsliv.

-  Mitt mål när de kommer hit är att de ska komma i tid, ringa om de blir sena och meddela om de blir sjuka. Men sen är det också roligt att se hur de utvecklas när de får lite ansvar. Vissa lär sig snabbt och då har jag frågat om de vill jobba extra. Vissa stannar sedan när de pluggar och kanske något år efter gymnasiet, berättar Ako.


Bidrar till verksamheten

Även om det innebär ett ansvar och tar lite extra tid, menar han att det bara är positivt att ta emot praoelever. De kan bidra till verksamheten och underlätta för personalen när det gäller mindre arbetsuppgifter som de inte hinner med.

-  Folk tror att det blir ett extra moment och att man måste hålla koll på dem, och ja, det måste man, men har man gjort introduktionen rätt klarar de sig resten av tiden och då är eleven självgående i flera dagar och kan till och med hjälpa till.

 

 

Ako Hamademin, restaurangchef
Max Burgers AB, Sisjön, Göteborg

 

Max prao

Om Max Burgers AB

MAX är ett svenskt familjeägt företag som grundades 1968 i Gällivare av Curt Bergfors och Britta Fredriksson. Max har 5500 anställda och totalt 143 restauranger som finns i Sverige, Norge, Danmark och Polen.


07 apr, 2021

Så lyckas ni med ert digitala studiebesök

09 okt, 2020

Elever om sina praoupplevelser

Elever i Partille berättar om sina upplevelser och ger tips om prao till elever, skolor och företag.

27 jan, 2020

Volvo Cars öppnade upp praon för fler elever

Pontus Berger
Volvo Car Corporation

praktikplatsen.se samarbetar med: