Göteborgsregionen (GR) har i omgångar tagit fram stödmaterial som ska hjälpa elever, skolor och arbetsliv i arbetet med prao. Nu har ett helt nytt material tagits fram, Praoguiden, vars syfte är att förbereda målgrupperna inför, under och efter prao. 

Praoguiden är ett interaktivt, digitalt material som på ett lättillgängligt sätt ska öka kunskapen om prao. Det finns olika versioner som riktar sig till olika målgrupper. Ett till elever, ett till pedagoger och ett till arbetslivet. Detta är första släppet och materialen kommer att utvecklas kontinuerligt utefter behov, säger Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborgsregionen (GR). 

Praoguiden Elev 

Det här materialet riktar sig till dig som är elev. Här får du veta vad prao är, varför man gör prao och så kan du se filmer där tidigare praoelever berättar om sina upplevelser. Du får också massa bra tips på hur du kan förbereda dig inför prao, exempelvis hur du kan kontakta din handledare på praoplatsen.   

Gå till Praoguiden Elev 

Praoguiden Skola 

Det här materialet är ett pedagogiskt verktyg som du som är lärare eller studie- och yrkesvägledare kan använda i klassrummet. Med den här interaktiva presentationen kan du initiera samtal med eleverna om prao och varför prao är viktigt. Presentationen inleds med några tankeställare kring prao som leder in till övningar som eleverna kan göra. Du har rollen som facilitator och guidar eleverna framåt genom presentationen. 

Gå till Praoguiden Pedagog  

Praoguiden Arbetsliv 

Det här materialet riktar sig till er som vill komma igång med prao och ta emot praoelever. Det riktar sig även till er som redan tar emot elever, men som känner att ni behöver lite vägledning och ny inspiration. Materialet stöttar er under hela veckan. Ni får exempelvis förslag på upplägg, gemensamma aktiviteter och uppgifter som eleverna kan göra på egen hand.  

Gå till Praoguiden Arbetsliv 

 

Har du frågor eller funderingar kring Praoguiden? Kontakta Lena Sjöstrand, lena.sjostrand@goteborgsregionen.se  


11 nov, 2022

Ny kampanj ska uppmärksamma prao

Minns du din prao? Mycket väl, tycks vara ett återkommande svar när närmare 20 olika Göteborgsprofiler får frågan.

07 apr, 2021

Så lyckas ni med ert digitala studiebesök

09 okt, 2020

Elever om sina praoupplevelser

Elever i Partille berättar om sina upplevelser och ger tips om prao till elever, skolor och företag.

praktikplatsen.se samarbetar med: