Volvo Cars öppnade upp praon för fler elever


På Volvo Cars har möjligheten till att få göra prao gått från att endast vara aktuellt för personer med kontakter på företaget till att idag vara öppet för fler elever. Tack vare att företaget nu använder praktikplatsen.se var tio av de senaste tolv praoeleverna personer som inte hade någon tidigare anknytning till Volvo.


- Det är jättekul att kunna öppna upp för elever som annars aldrig hade kommit till oss. Jag vill att även unga i socioekonomiskt utsatta områden ska få en chans att göra sin prao på Volvo och därför var det viktigt för mig att göra hela ansökningsförfarandet mer transparent. Om man utgår från en algoritm så är det inte en individ som påverkar och styr urvalet, menar Pontus Berger som jobbar med talent management på Volvo Cars.


Viktigt med kvalitet i praon

För de elever som kommer dit är det också viktigt att de får en bra praoperiod. Pontus menar att det ofta är där utmaningen ligger, särskilt när det handlar om minderåriga. Genom ett praktikupplägg med inriktning på teknik får eleverna olika uppdrag att lösa under sin praoperiod, med tydliga upplägg och med en direkt koppling till läroplanen.

- Det är jätteviktigt att samverka med skolan och att det blir kvalitet. Prao ska vara motiverande och inspirerande. Att få göra saker som inte är motiverande blir kontraproduktivt och då kanske det inte blir intressant att söka sig till industrin i framtiden. Om man inte kan göra det på ett bra sätt ska man inte ta emot praoelever.


Eleverna kan vara framtida medarbetare

Elever som gör sin prao på företaget inser ofta hur många olika yrken och jobbmöjligheter som finns där och att det är en arbetsplats som faktiskt kommer att behöva folk i framtiden. Enligt Pontus är just mötet med eleverna och hur de ser på saker och ting det bästa.

- Det häftigaste är när de säger ”varför gör ni så här?” De ifrågasätter på ett bra sätt och det kan väcka tankar hos oss vuxna. Jag märker att det föder ett engagemang internt hos oss. Jag brukar säga att möten med elever är en framtida talangbank – alla sitter inne med någon form av talang. Till näringslivet behöver vi hitta de där engagerade killarna och tjejerna. Det kan bli framtida medarbetare och kollegor. Man önskar att fler såg den möjligheten.

 

Pontus Berger
Talent Management, Talent Attraction and Social Inclusion
Volvo Cars


11 nov, 2022

Ny kampanj ska uppmärksamma prao

Minns du din prao? Mycket väl, tycks vara ett återkommande svar när närmare 20 olika Göteborgsprofiler får frågan.

07 apr, 2021

Så lyckas ni med ert digitala studiebesök

09 okt, 2020

Elever om sina praoupplevelser

Elever i Partille berättar om sina upplevelser och ger tips om prao till elever, skolor och företag.

praktikplatsen.se samarbetar med: