Snart dags för prao? 

Hej! Går du i årskurs 8 eller 9 och ska göra prao snart? Vad kul! 
Tanken med prao är att du ska få erfarenhet och kunskap från arbetslivet. Det kan hjälpa dig när du lite längre fram ska välja vad du vill studera eller arbeta med i framtiden. Om din skola samarbetar med praktikplatsen.se är det här du söker praoplats. Här nedanför kan du läsa mer om hur det går det till.
 

  • 1

    Inloggning

    För att logga in på praktikplatsen.se använder du ditt personnummer och ett lösenord som du får från skolan. Du loggar in här. Fråga din lärare eller den på skolan som är ansvarig för praon om det är något du undrar över. 

  • 2

    Sök praoplats

    När du loggat in kan du se vilka arbetsplatser som erbjuder prao. Varje arbetsplats har skrivit en platsannons där de beskriver sig själva och vilka arbetsuppgifter en praoelev kan få göra. I platsannonsen står även vilka arbetstider som gäller, hur det fungerar med lunch, om praoeleven behöver arbetsklädsel, var arbetsplatsen ligger och om det är något särskilt du ska tänka på om du gör din prao på just den här arbetsplatsen.  

    När du hittat praoplatser som verkar intressanta söker du dem via platsannonserna.  Du kan söka flera platser samtidigt.  

  • 3

    Besked om praoplats

    Några veckor efter att du har sökt plats kommer du att få besked om var du ska göra din prao. Då får du också kontaktuppgifter till en handledare som kommer att ta hand om dig och vara ansvarig för din praotid 

  • 4

    Förbered dig

    Det finns många sätt att förbereda sig på inför praotiden. Förmodligen kommer ni i skolan att jobba med prao på olika sätt veckorna innan det är dags. Du kan också förbereda dig genom att läsa på om arbetsplatsen.

    Ta gärna kontakt med din handledare i god tid för att presentera dig och stämma av läget. Det kan vara bra att informera handledaren om du t.ex. fått en uppgift från skolan som ska utföras på praoplatsen.  

  • 5

    Praointyg

    När din praotid är över kan du få ett praointyg. Det är bra att ha om du vill söka sommarjobb eller extrajobb längre fram. Din handledare på praoplatsen skickar intyget till skolan via praktikplatsen.se.  

Har du frågor och funderingar som rör prao? Ta kontakt med din lärare, studie- och yrkesvägledare eller den som är praoansvarig på din skola. 
Du kan också läsa mer i broschyren 
Så får barn och unga arbeta från Arbetsmiljöverket. 
Lycka till på din prao!
 

25 aug, 2023

Praoguiden – ett nytt interaktivt material för elever, skola och arbetsliv!

Vad är prao och hur kan man förbereda sig? Praoguiden hjälper dig!

11 nov, 2022

Ny kampanj ska uppmärksamma prao

Minns du din prao? Mycket väl, tycks vara ett återkommande svar när närmare 20 olika Göteborgsprofiler får frågan.

09 okt, 2020

Elever om sina praoupplevelser

Elever i Partille berättar om sina upplevelser och ger tips om prao till elever, skolor och företag.

27 jan, 2020

Volvo Cars öppnade upp praon för fler elever

Pontus Berger
Volvo Car Corporation

23 sep, 2019

”Det är vår plikt för att få tillökning i branschen”

Juha Helminen, Områdeschef Partillebo

20 sep, 2019

Agnebäcken vill visa på en framtid inom förskolan

Lotta Lundqvist, rektor på Agnebäckens förskola i Landvetter

praktikplatsen.se samarbetar med: