Praktik

Elever om sina praoupplevelser

Vad tycker elever är viktigt på en praoplats? Här berättar ett gäng niondeklassare om sina upplevelser och ger tips om prao till elever, skolor och företag.

Emanuella blev erbjuden extrajobb

Emanuella genomförde sin praoperiod i en matbutik. Hon hade en handledare som tog hand om henne från första stund och ytterligare en person som var ansvarig för att introducera henne i arbetsuppgifter som skulle genomföras.

– Jag trivdes jättebra. Alla välkomnade mig och berömde mig för att jag var duktig. Mina uppgifter var varierande och jag lärde mig att inventera, plocka upp och fronta varor berättar Emanuella.

– Det var roligt att se hur en matbutik fungerar och hur det kan vara på en arbetsplats. På denna arbetsplats är det väldigt socialt och man träffar många nya människor varje dag. Jag fick lära mig att det är mycket viktigt att man bemöter kunder på rätt sätt. Efter min prao blev jag erbjuden att arbeta på helger och på sommarlovet, säger Emanuella.

Tobias praoade på restaurang 

Tobias genomförde sin prao på en restaurang där fick han insyn i vanligt förekommande arbetsuppgifter. Han arbetade nära ägaren av företaget och fick prova på många olika uppgifter, som att göra pannkakor och hamburgare.

– Nu vet jag hur det är att arbeta inom restaurang, helt klart en rolig och positiv upplevelse. Det var väldigt många sköna och trevliga personer på företaget som pratade mycket med mig, säger Tobias.

Liam lärde sig om arbetslivet

Liam fick sin praoplats i en golfbutik genom Praktikplatsen.se. Under sin praktik fick han bland annat arbeta på lagret och i butiken. Han berättar att det alltid fanns något att göra och att de anställda tog väl hand om honom. 

– Alla som jobbade i butiken var väldigt härliga att hänga med. Vi delade många gemensamma intressen och hade roligt tillsammans. Mina arbetsuppgifter var väldigt varierande, bland annat fick jag ta hand om leveranser som kom till butiken, sortera varor och skylta om. Jag lärde mig hur det kan vara i arbetslivet och vad ett arbete i en sportbutik kan innebära, säger Liam.

Jonathan praoade i ett gatukök

Jonathan trivdes bra på sin prao som han genomförde i ett gatukök. Han berättar att det alltid fanns vuxna på plats, men även många yngre personer som var lätta att jobba tillsammans med.

– Det fanns alltid något att göra. Tre gånger i veckan kommer det leveranser till företaget. Jag fick ta hand om varorna som kom och jag lärde mig ganska snabbt olika knep på hur jag kunde arbeta mer effektivt med detta, säger Jonathan.

Vega bytte praoplats och hamnade rätt

Vega fick sin första praoplats på ett café, men när hon kom dit fanns det ingen ansvarig handledare och de anställda var inte engagerade i att ge henne arbetsuppgifter. Hon berättar att hon fick plocka av från bord ibland, men att hon mest fick stå och vänta för att sedan skickas hem tidigt.

– Jag var där i tre dagar när jag bestämde mig för att kontakta min skola om att jag ville byta plats. De sista dagarna var jag i en klädbutik och det var jätteroligt. Där fick jag lära mig ett nytt datorprogram, ta upp varor och inventera. 

– Min prao lärde mig hur viktigt det är med bemötande, både genom att jag fick uppleva ett dåligt bemötande på caféet och sedan uppleva ett positivt i butiken där alla berättade om hur viktigt bemötandet är mot kunder. På något sätt är jag glad att jag fick båda erfarenheterna. Nu vet jag hur olika det kan vara på arbetsplatser, både positivt och negativt, säger Vega.

Alva fick prova på restaurangbranschen 

Alva fick göra prao på en restaurang i Göteborg och berättar att hon lärde sig jättemycket nytt.

– Det var många förberedelser inför att restaurangen skulle öppna på eftermiddagen. Jag rev bland annat fyra kilo lök och skalade massor av potatis. Jag tog upp beställningar och lärde mig hur man lägger in dessa i deras datorsystem.

– Jag lärde mig många knep för att förenkla arbetet. Det är en helt annan upplevelse att jobba på restaurang och att besöka den som gäst. Jag hade annorlunda arbetstider än mina klasskompisar, eftersom jag började först på eftermiddagen, det var också en ny erfarenhet, berättar Alva.

Ta del av ytterligare tips i Praoguiden:

Rulla till toppen