Gunilla Almgren, Rehab

”Här är eleverna en del av teamet”

Att ta emot praoelever är ett sätt att träffa framtidens medarbetare. Även om det tar tid från arbetet är det viktigt att låta unga personer får komma ut i arbetslivet. Det menar Gunilla Almgren, VD för REGAB Reglerarmatur AB i Göteborg.

– Att ta emot praktikanter är ett socialt ansvar. Om vi ska attrahera framtidens medarbetare och genomsyra dem med kvalitetstänk så är det viktigt att elever får komma ut och se hur det fungerar på en arbetsplats, förklarar Gunilla Almgren, VD för REGAB.

En del av teamet

Hon tycker att det är viktigt att eleverna blir en del av teamet som vilka medarbetare som helst. Av samma anledning involveras alltid medarbetarna när det kommer en praoelev. Företaget ser det som ett sätt att visa upp arbetsplatsen och vilka krav som finns när man kommer ut i arbetslivet.

– Vi vet att eleverna är unga, men de ska få känna att de är en del av gruppen och de ska få testa olika uppgifter. Vi värderar aldrig personer, utan försöker anpassa oss till praktikanten. Det finns flera exempel på elever som varit väldigt duktiga och som kommer tillbaka och söker jobb här efter några år, berättar Gunilla.

Bättre förberedelser inför praon

En svårighet med att ta emot elever är att de inte alltid är förberedda inför praoperioden. Även om de alltid får en bra introduktion när de kommer till företaget tycker Gunilla att många skolor skulle kunna jobba mer med eleverna innan praon.

– Många vet inte ens vad det är för företag de kommer till. Ett tips till skolorna är att prata med eleverna om att de ska läsa på om företaget innan de kommer. Ibland har eleverna med sig frågor, det är bra för då förstår de mer. Som elev ska man veta på förhand vad man kan förvänta sig av praoplatsen, menar Gunilla Almgren.

Om REGAB Reglerarmatur AB

REGAB Reglerarmatur AB importerar och säljer produkter inom VVS och vattenbesparing sedan 1973 och samarbetar med flera ledande producenter runt om i världen. Bland REGABs kunder finns grossister, industriföretag, bygghandel, brunnsborrare och installatörer. Ovanstående artikel är en intervju med Gunilla Almgren, vd på REGAB Reglerarmatur AB.

Rulla till toppen