Juha Helminen, Partillebo

”Det är vår plikt för att få tillökning i branschen”

Att ta emot praoelever är ett sätt att få fler unga att intressera sig för branschen. För att lyckas med det krävs ett engagemang från arbetsgivarens sida och ett arbete med att göra praoperioden rolig och lärorik. På Partillebo får eleverna prova på det mesta inom fastighetsbranschen och det finns alltid stöd av utbildade handledare.

– Det är viktigt med handledning så att eleverna inte bara får hänga med utan att själva göra något. Vi vill ju att de ska bli intresserade av vårt yrke, då måste de få lite roliga uppgifter. Vi behöver engagera oss så att de i sin tur blir engagerade, menar Juha Helminen, områdeschef på Partillebo.

Viktigt att visa bredden i arbetet

Eleverna får ofta egna projekt som är anpassade för att kunna slutföras under praoperioden, såsom att lägga stenplattor eller få ansvar för en rabatt. De får också följa med ut på rutinuppdrag och se hur olika professioner inom fastighetsbranschen arbetar.

– Det är väldigt roligt när unga människor som fått följa med oss i vår verksamhet sedan väljer att utbilda sig inom området, exempelvis till elektriker eller inom VVS, säger Juha.

Bidrar till kompetensförsörjningen

Han förklarar att praon är en del i arbetet med branschens framtida kompetensförsörjning och att det är en självklarhet för företaget att vara med och bidra. Även om det tar extra tid att handleda en elev är det viktigt och värdefullt för både bransch och individ.

– Det är nästan vår plikt. Vi har ett ansvar om vi vill ha tillökning i vår bransch, vi måste visa de unga vad vi erbjuder så att inte branschen dör ut. Många kanske tänker att de inte har tid att ta emot en elev, men alla är pressade idag, vi med. Det handlar mycket om att ha framförhållning och dela upp ansvaret hos personalen. Man får heller inte glömma tiden då man själva var praoelev, hur värdefullt det var att få komma ut i arbetslivet.

Om Partillebo

Partillebo är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar ca 3 800 bostäder och ca 230 000 kvm lokaler i Partille kommun. Partillebo förvaltar bostäder och kommunala fastigheter för offentlig service, exempelvis förskolor, grundskolor, idrottsplatser och idrottshallar, sjukhem, gruppboende och servicelägenheter, bibliotek, teater- och kulturbyggnader. Partillebo har 70 anställda.

I ovanstående artikel intervjuades Juha Helminen, områdeschef Partillebo.

Rulla till toppen